טיפול בשפכים

טיפול בשפכים:

  1. מה זה שפכים? שפכים הם הפסולת של תוצרי המפעל המעורבבים במים העוזרים בפינוי של הפסולת. פסולת זו עשויה להכיל בתוכה חלקיקי מתכות מסוכנים ורעילים ו\או שמנים ושומנים ו\או מתכות ו\או תרכובות כימיות רעילות (כמו אמוניה, חומצות חזקות או בסיסים חזקים ועוד ) ו\או תהליכים כימיים שתוצריהם רעילים או כולם יחד.

    לכן כדי לפנות פסולת זו ישנן 2 אפשרויות:

  • פינוי – משאית פינוי מגיעה אחת לתקופה מסויימת ומרוקנת את בור האיסוף של השפכים, זאת בהתאם לגודל המפעל וספיקת השפכים שלו. פתרון יקר אך יכול להתאים למפעל ששפכיו אינם מרובים ויש צורך בפינוי אחד לפרק זמן יחסית ממושך.
  • טיפול בשפכים – על מנת להוזיל עלויות בתחום השפכים ניתן לטפל בשפכים במקום על ידי מגוון רחב של מתקנים וחומרים. טיפול בשפכים ידרוש התאמת תהליך לפי שפכי המפעל וגודלו. אחרי הטיפול בשפכים המפעל יוכל לבחור לשפוך את המים למערכת הביוב העירונית או למחזר את המים על מנת לחסוך בשימוש במים.

2. תהליך טיפול בשפכים:

  • מי השפכים מוזרמים למערכת – במים אלה החלקיקים המרחפים בעלי מטען חשמלי זהה הדוחים זה את זה ולכן נשארים לרחף בשפכים.
  • מדידת רמת הPH בשפכים – זאת כדי לנהל את התהליך שיבוצע בשלבים הבאים בצורה היעילה ביותר.
  • איזון PH מבוצע על ידי מערכת איזון אוטומטית או באופן ידני כדי לאפשר לתהליך להתבצע באופן היעיל ביותר (תהליך העבודה שנראה בהמשך מתבצע בצורה הטובה ביותר ברמתPH של 8-9).
  • הקואוגולנט המוזרם לתוך המערכת מתערבב עם השפכים ומגיב כדי ליצור מיקרופלוקים – הקואוגולנט הוא בעל מטען חשמלי המנוגד לזה של החלקיקים בשפכים ולכן מושך אותם ליצירת מיקרופלוקים.
  • הפולימר המוכן לשימוש (נקרא גם פלוקולנט) המוזרם לתוך המערכת מתערבב עם השפכים כדי ליצור פלוקים גדולים – הפלוקולנט הוא בעל מטען המנוגד לזה של הקואוגולנט ולכן מושך את המיקרופלוקים ביחד כדי ליצור פלוקים גדולים.
  • השפכים אחרי התהליך מוזרמים לביצוע הפרדה של בוצה (בצורת פלוקים גדולים) מהמים על ידי אחד מהתהליכים הבאים:

     

    1. הרחפה – שימוש בלחץ אויר כדי לגרום לפלוקים הנוצרים בתהליך לעלות לפני השטח וגריפה שלהם החוצה מהמתקן המים יכולים להמשיך לתחנה הבאה (ביוב, ביצוע תהליך חוזר או שימוש חוזר במערכות מים סגורות).
    2. שיקוע – בשלב האחרון בתהליך תוצרי תהליך הטיפול בשפכים מתרכזים במיכל שבו הם נמצאים במצב נייח עד שהבוצה תשקע והמים יוצאים דרך צינור שנמצא מעל מפלס הבוצה וכך המים ממשיכים לזרום בצנרת אך הבוצה מנוקזת ומובלת לפינוי (או שימושים אחרים) דרך פתח תחתון במיכל השיקוע. ההפרדה בשיקוע מתבצעת בדרך כלל על ידי תנועה סיבובית בתוך מיכל קוני והבוצה שוקעת לתחתית.
דילוג לתוכן